April in Paris er en gammel sang, som priser foråret i byernes by. Helle har ikke været her i 35 år og har længe talt om et genbesøg, så nu skal det være.

En uges ferie før påskeugen giver 17 dage i alt (hvilken svir), og vi tager 5 dage fra den 5.-10, april. Jesper finder flybilletter og hotel og i ugerne op til afgang sender vi hinanden bunker af links til oplevelser. 


Lørdag den 5. april 

Turen til Billund går glat og uden forhindringer, og vi ankommer i god tid. Rigtig god tid, skal det vise sig, for der er motorproblemer, og mekanikeren lader vente på sig. Med ca. to timers forsinkelse lykkes det dog endelig at få flyet på vingerne, og vi lander i CDG lufthavnen kl 15.

Udsigten fra vinduespladsen

Lufthavnen ligger et godt stykke fra centrum, hvor vi skal bo (Rue Monge i Latinerkvarteret), så vi skal med bus, tog og bus for at komme dertil. Det går fint hele vejen; der er ovenikøbet underholdning i toget i form af en kvinde, som slæber rundt på mikrofon og højttaler og synger for os… dog med indsamlingsbøsse for at tjene et par Euro.

Underholdning i toget

Toget stopper lige ved Notre Dame, og herfra er det med bus det sidste stykke til hotellet. Vi vælger dog at gå, da vejret er fantastisk, og vi trænger til at bruge benene.

Lokal stemning
Et af de mange blomsterudsalg

Hotellet er hyggeligt med et begrænset antal værelser (vist nok 17). Pladsen på værelset er beskeden, men det går an; vi skal trods alt kun sove og bade her.

Best Western Quartier Latin
Hyggelig loungekrog, hvor Helle kan sidde og opdatere dagbogen 

Efter at have indrettet os i skabe og skuffer, og Helle har fundet både bar og restaurant til denne første aften, begiver vi os ud i kvarteret.

En forfriskende øl på Baloubar gør godt, mens alverdens mennesketyper passerer os.

Skål, Jesper Knudsen 

Aftensmaden indtages på en lille, meget autentisk bistro, Le Petit Panthéon, hvor en menu med 3 retter kan fås til 15 €. 

Løgsuppe
Poulet rôti (uden nogen form for grønt)
Mousse au chocolat

Der er dog en alvorlig detalje i restaurantens udsmykning. Det amerikanske flag! Helle er helt parat til at tage værten i forhør, men Jesper maner til besindighed for husfredens skyld (og for at kokken ikke skal tisse i vores suppe).

Hrmpf…!

Klokken nærmer sig 22, som er de gamles (læs: vores) sengetid derhjemme. Vi bliver enige om at slutte dagen og gå tilbage til hotellet. Så kan vi se, om der er energi til en længere dag i morgen. 


Søndag den 6. april 

I dag skal vi på en tur, som Annemette har anbefalet os: “Det gamle Paris” på Canal Saint Martin. Det er klokken 14.30 i eftermiddag, så vi kan nå meget andet inden.

Først hotellets petit dejeuner i den hyggelige morgenmadskælder.

Rustik stemning 

Herefter nordpå til fods, hvor vi i vores turistede naivitet tror, at vi kan nå et besøg i den genopbyggede og nyligt genåbnede Notre Dame. Gud fri os vel! Det er søndag og tusindvis af andre turister har fået samme idé. Køen snor og snegler sig fra de omkringliggende gader, og det vil tage timer at nå ind. Det bliver ikke i dag. 

Notre Dame i al sin magt og vælde

Vi slår os ned på en café i nabolaget og bestiller to chokoladeisdesserter. Dvs. vi må nærmest insistere, da tjeneren opfører sig som om, at det er den underligste bestilling, han til dato har taget imod. Til gengæld ved han godt, hvad han vil have for dem; nok til dato de dyreste is, vi har fået. 

Gode, men dyre isdesserter
165 kroner

Vi går videre nordpå til Place de Vosges, som er det ældste anlagte torv i Paris, fyldt med træer og røde murstenshuse og bygget af Henrik 4. i 1612. Her sætter vi os på en bænk og nyder det gode vejr og ryster overbærende på hovedet af en halvnøgen fyr, som udfører en blanding af tai chi og karate med sig selv og omhyggeligt sikrer sig et publikum. 

Place de Vosges
Smukt lysegrønt løv

Vi finder stedet, hvor vi skal med kanalbåden, og Pascal byder os velkommen.

Herfra sejler båden
Under første bro

Fra en plads i solen på øverste dæk kan vi på tætteste hold følge turen gennem tunnelerne og sluserne. Det er en dejlig tur, men vi kan godt ønske os lidt færre fortællinger fra guiden Benni; han har virkelig meget på hjerte.

Tæt på tunnelloftet
Et kig op igennem ovenlysskakten
Benni fortæller og fortæller 
Pascal passer baren
Igennem en af sluseportene

Efter 2 1/2 time bliver vi sat af. Det viser sig, at der går en metro (M7) lige til vores hotel, så den skal vi lige finde. På vej dertil myldrer det pludselig med politi. Der er nok 50 politibiler i forskellige størrelser og betjente udrustet til nærkamp. Det er virkelig voldsomt. Vi har ingen anelse om, hvad der er sket, men senere læser Jesper i nyhederne, at der er tale om en stor demonstration mod fængslingen af Marine Le Pen.

Et lille udvalg af de mange politibiler 

Vi finder M7, som ganske rigtigt har en opgang få husnumre fra vores hotel. Luksus, når benene er trætte og trænger til et hvil.

Der ligger en del restauranter i området, så det kan være svært at træffe en beslutning, men valget falder i dag på Restaurant Le Vigneron. Her er hyggeligt og en venlig modtagelse, og det kan vi jo godt lide.

Restaurant Le Vigneron
Rustikt og hyggeligt
Traditionelle franske retter
Jesper er tilfreds med sine snegle og rødvin

Det var endnu en dag med gode oplevelser. 

Det eneste, som ødelægger den fulde fornøjelse ved turen er DEN SATANS FORBANDEDE HOSTE, som vi begge er ramt af. Jespers er på retur, men Helles topper lige nu, og det er virkelig belastende. Øv, øv og 3 x øv!

I morgen har vi ingen på forhånd arrangerede ture, så vi overvejer et smut til Montmartreog Père-Lachaise-kirkegården, hvor mange berømtheder ligger begravet. Vi lader dagsformen bestemme, hvor meget vi når.


Mandag den 7. april

Morgenmad i kælderen igen og så af sted til Place Monge, hvorfra M7 tager os til Montmartre. Vi er igen heldige med underholdning undervejs.

Her kan vi følge stoppestederne
Underholdning igen

Vi ankommer til Montmartre samtidig med en million andre mennesker. Jeg tør slet ikke tænke på, hvordan det vil blive i påskedagene, hvor der for alvor kommer turister.

Heldigvis går der er kabelbane op til Sacre Coeur, for med den hoste og vejrtrækningsbesvær, Helle kæmper med, var vi ikke nået derop til fods.

Udsigt til Sacre Coeur
Kabelbanen
Flot er den jo

Helle har læst et sted, at én af de ting, pariserne er meget trætte af ved turisternes adfærd er, at de plastrer alle hegn til med kærlighedshængelåse. Vi får ved selvsyn konstateret, at de er alle vegne. Det er helt grotesk.

Bare lad være!
Og vi siger tak… det er nok!

Montmartres gader er hyggelige og fyldte med tilbud, bevares, men det er 100 % lagt an på turisme, og det bliver man hurtigt træt af. En lille souvenir til børnebanden derhjemme bliver det dog til.

Eiffeltårne til hele børnebanden

Vi skal også lige forbi Moulin Rouge og se, om den står der endnu. Det gør den.

Den røde mølle

I dag er det lykkedes at få en forhåndsreservation til Notre Dame klokken 14:15, så vi tager metroen tilbage i god tid, så vi kan nå en forfriskning inden.

Der er ligeså mange i køen uden forhåndsreservation som i går, så det er med egoistisk fryd, at vi går direkte ind i kirken.

Imponerende er det
Tænk engang alt det, man har genopbygget

Helt færdige er håndværkerne ikke. Vi kan høre dem bore og banke, mens vi går rundt i kirken, og udendørs kan vi se et stillads om det ene spir.

Stillads og kran; der er et stykke vej endnu

Jesper har flere gange nævnt, at vi skal smage en af de crêpes, der tilbydes med 5 meters mellemrum. Vi finder et passende sted og får smagt et udgave med ost og skinke. Den er godkendt.

Hvad skal man vælge?
Ost og skinke

Vi er ikke færdige med at slentre rundt i nabolaget. Der er hele tiden noget at se på og snakke om.

Vi finder den jazzkælder, som Jesper engang har besøgt. Hvis Helle orker, tager vi derhen i aften og får lidt godt til ørerne.

Jesper foran Caveau de la Huchette

Vi er igen lidt tørre i halsen og stopper op ved den yndigste lille café/butik, Café Litteratum. Værtsparret ligner nogle, som nærmer sig de 90 år, men de er friske og søde og virkelig servicemindede.

Lillemor selv; og hun er virkelig lille
Der er lige plads til os udenfor butikken
Kold hvidvin skænket med omhu
Lige til kanten

Få meter fra vores hotel ligger en botanisk have, som vi slår et smut forbi. Haven er stor, så vi nøjes med en lille runde forbi gamle træer, udsprungne magnolia i både lyserødt og gult og en indhegning med de små kænguruer wallaby.

Indgang til haven
Lyserød magnolia
Gul magnolia

Et hvil på hotellet og så er vi klar til en aften i Rue la Huchette. Det er en af de ældste gader i Paris, og der er både anbefalinger og advarsler mod at besøge restauranter og barer her, da der efter sigende skulle være stor risiko for at blive taget ved næsen.

Vi er dog mere end heldige. Vi spiser på Maison Blanche, hvor maden er god (ikke gourmet, men godkendt), og tjeneren er smilende og opmærksom.

Traditionelt fransk køkken
Tomat-/mozarellasalat
Frølår
Grillede gambas

Efter middagen går vi hen til den tidligere nævnte jazzkælder men bliver mødt af en alenlang kø ved indgangen. Det har ingen af os temperament til, så vi går igen.

Lang kø foran Caveau de la Huchette
Hvis man er til de mere private klubber, er der også mulighed for det

Længere nede ad gaden har vi tidligere passeret en anden bar med livemusik, og da lyden derfra er god, går vi derind i stedet for. Det skal vise sig at være en rigtig god beslutning.

Sangerinden er mere end god. Hun mestrer både de franske klassikere og de mere internationale numre, og publikum er helt med hende. Der er gæster fra Brasilien, Portugal, USA, Skotland og ja, Danmark, og flere af dem får en mikrofon i hånden og chancen for at synge med. Vi drikker øl og Martini Espresso og har en skøn aften. Da vi forlader stedet, synger hun endnu, og vi vurderer, at hun på det tidspunkt har sunget non stop i 3 timer. Imponerende.

Et godt sted at besøge
Første omgang
Aftenens stjerne

Turen hjem byder på både smukke aftenbilleder og endnu et møde med en af de skøre kugler, her er så rigeligt af.

Seinen i aftenlys
En seance som ligner en imitation af forskellige fuglearters parringsdans

I morgen skal vi både sejle og op i højden, men lige nu er det godnat.


Tirsdag den 8. april

Hvis der skal en overskrift på dagen i dag er det: KØ KØ KØ

Jesper har hjemmefra købt en pakketur med besøg i Eiffeltårnet og efterfølgende sejltur på Seinen. Med den lynhurtige adgang til Notre Dame pga. forudreservationen i erindring er vi overbevist om, at det samme gør sig gældende her. Vi skal tage grueligt fejl.

Selvom vi er en del af en gruppe med guide, kommer vi til at stå i kø sammen med alle andre i 2 1/2 time i solen. Det er grænseoverskridende for os begge og noget, vi aldrig frivilligt udsætter os selv for. Men nu er vi her, og turen er betalt, så vi holder ud.

Heldigvis er vores guide, Melanie, et fantastisk lyspunkt. Hun er sød, sjov og dygtig og gør sit bedste for at holde modet oppe på sine gæster. Der er flere børn med i gruppen, og vi føler med dem og tænker, at det er godt, at vi ikke har vores tre drenge med her.

Inden vi havner i den lange kø, kan vi stadig smile
Vores søde guide Melanie
Under benene på “The iron lady”

Ikke nok med at vi skal stå i den lange kø frem til elevatoren, der er også kø ved næste step op og kø ved nedgang. Men indrømmet, udsigten er god.

Udsigt over Seinen
Triumfbuen
Notre Dame
Det tog sin tid, men vi nåede toppen, hvilket var lige ved at mislykkes, idet Jesper ikke kunne finde sin billet til elevatoren. 11 lommer i alt er der at rode desperat rundt i, mens temperament og blodtryk stiger til uanede højder. Billetten lå i den sidste lomme, der blev tjekket!

Vi får kæmpet os ned til landjorden igen og skrår over gaden til der, hvor båden, vi skal sejle på Seinen med, afgår fra. Og hvad mon vi bliver mødt af? Korrekt, KØ. Afgangen, som vi tror, at vi skal med, er fyldt, så vi må vente tre kvarter på den næste. Ok, tænker vi, så kan vi nå at få lidt at spise og drikke ved den tilhørende café inden afgang. Men ved bestillingslugen er der en KØ så lang, at den næste båd vil være sejlet, inden vi får afgivet vores bestilling. Så vi springer over og venter uden forplejning.

Boardingstedet for sejlturen på Seinen

Vi kommer om bord, og guiden (jeg fik ikke fat i navnet), snakker næsten ligeså meget som Benni på kanalturen.

Der guides på fransk og engelsk om alt, vi passerer på turen både ud og tilbage
Ægte forårsstemning langs Seinen

Efter en times tid er turen slut, og vores batterier er efterhånden ved at være på 0. Vi har ikke fået andet end en lille flaske vand hver siden morgenmaden. Vi havde jo ikke forestillet os så mange timer i kø uden mulighed for at fylde på. Så vi finder et tog ind til Rue la Huchette og kaster os ind i den første og bedste bar og bestiller hver en øl. Det er længe siden, at øl har smagt så godt.

Fin bar med godt udvalg
Hold nu op hvor smager de godt. Brewdog Punk IPA til Helle og Chimay Bleu til Jesper

Der skal også noget mad ind, og Jesper vil gerne have en crêpe samme sted som sidst. Det er dog en anden crêpebager i dag, og han er lidt dum, så vi finder et andet og bedre sted.

Mens vi sidder med munden fuld af crêpe, vælter det ind med kinesere. Først en gruppe på 20, som alle med store fagter og råben bestiller mad samtidig (bageren får brug for alle sine talenter) og bagefter en gruppe på nok 50. Da den sidste gruppe kommer ind, er Helle lige gået på toilettet i kælderen, og ned ad trappen myldrer de 50 kinesere, som alle har samme ærinde. Det var godt nok et held, at jeg kom først!

Et lille udvalg af det store kineser-rykind

Turen hjem til hotellet tages til fods, så vi kan opleve lidt mere af byens stemning.

Et kig til Notre Dame fra en ny vinkel
Fortovsdekoration
Vægdekoration
Et sidste glas, inden vi finder hotellet

Onsdag den 9. april

I dag er sidste hele dag, og vi har ikke andre planer end dem, vi finder på undervejs.

Vi nåede ikke Père-Lachaise-kirkegården forleden, så den vil vi besøge i dag. På vej til metroen kommer vi forbi det klassiske marked med alt, man kan ønske sig indenfor fødevarer og meget andet. Det er næsten en skam, at vi ikke selv skal lave mad.

Friske og flotte grøntsager
Oliven i alle afskygninger
Kammuslinger
Fisk
Frugt
Asparges
Ost

Med to århundreders historie er Père-Lachaise en fungerende kirkegård, som er vært for næsten 10.000 begravelsesceremonier og næsten 3 millioner besøgende hvert år. M7 + M3 bringer os lige til kirkegårdens indgang. Her bliver vi mødt af en lang mindevæg med navnene på alle dem, som faldt i krigen 1914-1918.

Den 11. november 2018, 100-året for våbenhvilen, indviede byen Paris sit monument over de 94.415 døde og 8.000 savnede parisere under den store krig 1914-1918. Det er installeret vandret på den omgivende væg på Père-Lachaise-kirkegården langs Boulevard de Ménilmontant.

Jesper finder en oversigt over hvem, der ligger hvor og Helle en digital ruteplan, så vi kan finde frem til et par af dem, hvis grave vi gerne vil se.

Kirkegården er imponerende, og de sten, monumenter og huse, vi passerer, har vi aldrig set mage til.

Ekstra udsmykning i form af broncefigurer
Gravhuse i flere niveauer
Det ligner næsten rækkehuse på en villavej
Jim Morrison
Edith Piaff
Maria Callas har en marmorplade i væggen i en gravkælder sammen med tusindvis andre

Vi kunne godt tilbringe flere timer her og finde mange flere kendtes grave, men vi går ud i de levendes verden igen. Jesper taler om et overdådigt center, Galaries Lafayette, som skal have en kæmpe glaskuppel.

Vi befinder os nu i en af de mest kogende dele af Paris, hvad angår shopping, restauranter og kultur. Der er mennesker og larm overalt, så vi smutter hurtigt ind i Lafayette og ligeså hurtigt ud igen.

Den imponerende glaskuppel i loftet

Vi kommer også forbi Nationaloperaen, som det naturligvis kunne være vildt spændende at opleve, men det må blive en anden gang.

Nationaloperaen

I dag skal der simpelthen ikke gå så mange timer uden vådt eller tørt, så vi slår os ned ved et bord på Bistrot du Metro lige midt i mylderet. Helle vælger en lag på lag ret med grillede tomater, auberginer og gedeost og salat ved siden af, og Jesper tager endnu en crêpe; man skal jo nødig prøve noget nyt.

Grillet grønt og ged
Crêpe da capo

Helle er begyndt at klage over træthed og det evindelige ubehag ved hoste og stakåndethed, så der er brug for et hvil på værelset, hvis der skal være lidt overskud til i aften. Vi falder dog for fristelsen til en lille sød anretning på en café ved siden af hotellet.

Mousse au chokolat til Jesper (endelig ikke prøve noget nyt) og Tarte Tatin til Helle

Helle tager et par timer på værelset, og Jesper sonderer på egen hånd terrænet for at se, om der er noget, han har overset. Det er der faktisk; en øl på Baloubar, som vi besøgte på ankomstdagen.

Skål i St. Stefanus

På rundturen har Jesper besluttet, hvor vi skal spise i aften. Vi har aftalt, at vi den sidste aften gerne vil have noget lidt ekstra.

Det udvalgte sted hedder Le Vieux Bistrot, og deres specialitet er Fondue og Raclette. Det er nu ikke det, vi vælger fra tavlen.

Turens sidste spisested
Den ene side af menutavlen; på den anden side er der diverse former for Fondue og Raclette

Vi vælger begge en ret, der deler vandene, nemlig Fois Gras, til forret. Jesper får bøf og Helle lam til hovedret.

Fois Gras
Lam med tilbehør

Der har været mange madbilleder i denne dagbog, men det må også indrømmes, at udover spændende oplevelser på en ferie, så fylder maden en del. I morgen vil der kun være morgenmaden tilbage, inden vi sætter os i flyet og vender hjem til Brobyværk, hvor der unægteligt er bedst.


Torsdag den 10. april

Hjemrejsedag.

Det har været nogle gode dage i Paris, og vi har set meget. Både nogle must see og nogle mere spontane. Vores indtryk af pariserne er positivt; i hvert fald dem, vi har mødt. Søde, smilende og nysgerrige.

Turen til lufthavnen går gnidningsfrit, lige til vi vil bruge den returbillet, vi købte ved ankomsten. Billetten virker ikke, og kontrolløren er hverken til at hugge eller stikke i. Jesper bliver rasende, for det er lige 500 kr. ekstra for billetter, som vi har betalt for én gang. Men der er ingen vej udenom, hvis vi vil hjem. Kontrolløren fortæller os, hvor vi kan klage, og i øjeblikkets hede hvæser Jesper “You can damn well believe we will”.

Blodtrykket kommer på plads igen, og vi ankommer til security, hvor vi skal vise vores boardingkort. Vi har begge to hinandens kort, og Helle, som glemmer at tjekke, hvilken rækkefølge, de ligger i, viser Jespers kort og kommer igennem uden problemer. Men da Jesper skal igennem, er kortet jo allerede brugt, og Jesper kan derfor ikke komme igennem. Nå, det går ikke værre end at den flinke sikkerhedsvagt kan lægge to og to sammen og spørger, om Jesper er sammen med den Madame, der lige er gået igennem. Jesper bekræfter og får lov til at bruge Madames kort. Pyha!

Vi er i god tid og finder en rimelig hyggelig krog, hvor vi kan få lidt frokost, og så er der ellers kun tilbage at vente.

Ligeså meget kø og forsinkelse der var på turen til Paris, ligeså lidt er der på turen til Billund, så vi lander planmæssigt. Steff’s Place står og lokker med duften af hotdogs, og vi modstår ikke fristelsen.

Lidt af en tradition
Nammi nammi

Bilen holder, hvor den blev parkeret på P8 i en noget mere støvet udgave, end da vi forlod den. Den sidste del af turen forløber i stilhed og fælles forventningsglæde over, at vi snart er hjemme igen.

Temperaturen er væsentligt under det, vi har vænnet os til i de sidste par dage, og det blæser heftigt. Men det er nu alligevel godt at være hjemme.